ONDER DE KURK

De Telegraaf 18 december 2005

Herman Bouter, financieel adviseur


U kunt in vele zaken beleggen, ook steeds vaker in wijn. Via Grand Cru kunt u in Franse topwijnen beleggen. De vraag naar deze wijnen groeit, het aanbod blijft achter. Het gevolg is dat de prijs stijgt. Daar wil beleggingsfonds Grand Cru van profiteren. Gaat het hier om beleggen of een hobby?

Grand Cru belegt in topwijnen. In het prospectus staat een wijnlijst waarin minimaal 85% van het fondsvermogen wordt belegd, waaronder diverse grand cru's uit de Bordeaux-streek. Hier bij moet u denken aan beroemde wijnhuizen als Chateau Margaux, Chateau Lafite-Rothschild en Chateau Petrus. Bepaalde wijnen uit specifieke jaargangen worden door toenemende schaarste steeds meer waard. Zo hadden in 2001 zes bankiers in Londen iets te vieren en dineerden met drie flessen Chateau Petrus (voor de fijnproevers: de jaargangen 1945 tot en met 1947), waarvoor zij ruim zeventigduizend euro in het restaurant van Gordon Ramsey moesten afrekenen. Een dergelijke waardestijging zal een uitzondering zijn. De gedachte van het fonds is dat tijdens goede wijnjaren dit soort wijnen wordt gekocht en wordt opgeslagen. In de eerste acht jaar is de waardestijging relatief het grootst. Naarmate de tijd vordert, zal de wijnkwaliteit toenemen. De looptijd van het fonds is 13 jaar. Tot 2013 kan het fonds wijn inkopen. Daarna worden de wijnen in vijf jaar verkocht. U kunt natuurlijk ook zelf naar een gerenommeerde slijter gaan en daar dergelijke wijnen inkopen, het boodschappenlijstje heeft u in de vorm van de wijnlijst bij de hand. Het probleem is dat deze wijnen vlak na de oogst in een beperkte kring verhandeld worden. Grand Cru geeft aan dat zij wel toegang heeft tot die beperkte kringen en daarmee deze wijnen voor u in het fonds kan kopen. De wijnen worden bovendien opgeslagen in klimaatgeregelde kelders. Het zal de wijnen aan geen enkele zorg ontbreken om zich te kunnen ontwikkelen tot wijnen die een wijnkenner de smaakpapillen in vervoering zullen brengen. Het lastige van dit wijnfonds is dat het niet beschikt over een trackrecord. Er zijn geen historische resultaten waarmee de goede vooruitzichten uit het prospectus zijn te onderbouwen. Een rendement van ten minste 15% per jaar - haalbaar volgens de managers - klinkt aantrekkelijk. De vraag is wel of dit rendement inclusief kosten is. Met een managementfee van 2,5% per jaar en een winstdelingsregeling van 10%, voorzover het rendement in het fonds meer dan 15% per jaar is, kan dat een groot verschil in rendement uitmaken. Grand Cru geeft avontuurlijke beleggers de ontdekkingsmogelijkheid of er ook met wijn geld te verdienen is. Ook is het fonds leuk voor beleggers die interesse in wijn hebben. Door deelname met een klein deel van hun vermogen kunnen ze hun hobby uitbreiden en op de koop toe wellicht nog geld verdienen ook. Voor de echte belegger is het voor beleggen in wijn nog een stap te vroeg. Daarvoor zal deze vorm zich eerst in de praktijk moeten bewijzen.

hermanbouter@capitalconsult.nl

Naschrift Grand Cru Beleggingsmaatschappij B.V. :
De vraag die de heer Bouter stelt ten aanzien van de rendementsdoelstelling van 15% per jaar laat zich eenvoudig beantwoorden, deze is berekend inclusief de managementvergoedingen. Dit is uiteraard ook opgenomen in de Prospectus van Grand Cru’. Ten aanzien van het ontbreken van een ‘trackrecord’ merken wij op dat ’Grand Cru’ onder het zelfde management wordt gevoerd als Het Wijnfonds dat sinds 2001 succesvol actief is. Daarnaast is in de Financiële bijsluiter van ‘Grand Cru’ een ‘wijn-index’ opgenomen waaruit de rendementsdoelstelling wordt onderbouwd.
Wine Management B.V.